
 
 

PROS Redesign Provider Frequently Asked Questions 
 

This document is intended to answer frequently asked questions regarding PROS Redesign. The Office of Mental Health (OMH) will revise and 
reissue this document as needed. Additional questions can be sent the PROS Mailbox.  
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Acronym Key: The below acronyms are commonly used throughout this document. 
CCM Complex Care Management 
CRS Community Rehabilitation and Support 
CT Clinical Treatment 
EHR Electronic Health Record 
IR  Intensive Rehabilitation 
IRP Individual Recovery Plan 
ISR Initial Service Recommendation 
LPHA  Licensed Practitioner of the Healing Arts  
MCTAC Managed Care Technical Assistance Center 
ORS Ongoing Rehabilitation and Support 
SOC Standards of Care 

 
Section 1: Implementation 

Issued # Question Answer 
8/7/2024, 
Updated 
1/6/2025 

1 What is the go-live or implementation date for PROS 
redesign? 
 

We are anticipating a Spring 2025 “go-live” date. Providers and Managed 
Care Organizations will be given 90-days’ notice prior to implementation. 

8/7/2024 2 Will PROS programs need to update their Electronic 
Health Records (EHRs) and Electronic Billing 
Systems (EBSs) in advance of the redesign go-live 
date? 

Upon the implementation of PROS redesign, programs will need to meet 
new regulatory requirements and guidance related to documentation and 
billing/claiming. Updating your EHR/EBS is the best way to ensure your 
program is meeting all requirements. However, if the changes to your 
systems will take more time, we encourage you to contact your local field 
office or the PROS mailbox for technical assistance, as your program may 
need to monitor compliance with documentation requirements or submit 
claims manually pending system updates.   

8/7/2024 3 With the revised documentation requirements, will 
PROS programs get any financial support in 
implementing these changes in our EHR? Will we 
receive templates for documentation requirements? 

OMH has recently distributed American Rescue Plan Act (ARPA) funding, 
which may be used for costs associated with PROS Redesign changes. In 
addition, we encourage all agencies to check their vendor contracts, as 
some may have a clause to support updates due to regulatory and 
guidance changes. 
 
At this time, OMH does not anticipate developing documentation templates 
or forms. Additionally, MCTAC will be working with vendors to support the 
updates needed to provider EHRs. 

8/7/2024 4 Will PROS Standards of Care (SOC) be updated as 
part of redesign?   

Yes, the PROS SOC will be updated to align with the amended Part 512    
regulations. 
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Section 2: Components and Services  
Issued # Question Answer 

8/7/2024 1 Where can ORS Services be provided? 
 

ORS must be provided off-site or via telehealth, if the program has been 
approved to provide telehealth and the participant has been assessed as 
appropriate for telehealth. ORS may not be provided on-site at the PROS 
program. Locations owned by the agency but not at the same address as 
the PROS program may be used for ORS services. 

8/7/2024 2 Can someone that is enrolled in Health Home Care 
Management receive CRS – Complex Care 
Management (CCM)? 

Yes. CRS – CCM is a non-routine rehabilitative service designed to 
coordinate care due to an urgent need. If a participant has a Health Home 
Care Manager, we encourage the PROS program to work closely with the 
HHCM related to any ongoing or routine care coordination needs. The 
Operations Manual includes several examples of when CCM may be 
appropriate to prevent the loss of a life role and to maintain community 
tenure.  

8/7/2024 3 With PROS redesign, are there any changes to rules 
for telehealth? 

There have been no changes made to Telehealth regulations or guidance. 
PROS programs should continue to refer to the Telehealth Services 
Guidance for OMH Providers.  

1/6/2025 4 How long can a participant receive the Complex Care 
Management service? 

CCM is a non-routine rehabilitative service designed to coordinate care due 
to an urgent need. OMH has not established a time limit on this service. 
However, if a participant has ongoing care coordination needs, they should 
be referred to a care management service such as Health Home. 

Section 3: Staffing 
Issued # Question Answer 

8/7/2024 1 For PROS with Clinic Treatment, is it possible to 
replace a RN with an LPN? 

It may be possible for a program to meet individuals’ nursing needs by 
replacing the RN with an LPN. However, there are considerations including 
the added work that would be required by the psychiatric provider (NPP or 
MD). The LPN must work within their scope of practice as defined by the 
New York State Education Departments Office of Profession. For example, 
LPNs do not have it within their scope of practice to formulate an 
assessment on the health data that they collected, meaning the supervising 
NPP or MD would need to participate in the Health Assessment process. 

8/7/2024 2 Is there a recommendation for caseload sizes per 
staff member? 

OMH has not established recommendations for caseload sizes. The overall 
PROS program must have a minimum staffing ratio of 1:14, but not all 
Team members are required to carry a caseload and caseload sizes may 
vary between team members based on a variety of factors. 

1/6/2025 3 How are Mental Health Counselors classified under 
PROS staffing qualifications? 

A Licensed mental Health Counselor would be considered both a 
Professional Staff and an LPHA (Licensed Practitioner of the Healing Arts).  

https://omh.ny.gov/omhweb/guidance/telehealth-guidance.pdf
https://omh.ny.gov/omhweb/guidance/telehealth-guidance.pdf
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1/6/2025 4 How are MSW Limited Permit Holders (MSW-LP) 
classified under PROS staffing qualifications? 

An MSW with a limited permit to practice would be considered a Professional 
staff but would not meet the qualifications for an LPHA. 

1/6/2025 5 If our program currently employs an uncertified peer, 
do they have to get certified to continue working in 
PROS? 

No. Peers lacking certification may be paraprofessional or professional staff 
based on their credentials, training, and experience. They may continue 
providing any PROS services based on such qualifications. Only team 
members delivering CRS – Peer Support Services require peer 
certification/credentialing. 
 

1/6/2025 6 Is there a maximum caseload size for the IPS 
Employment Specialist? 

No. OMH has not established a maximum caseload size for the IPS 
Employment Specialist. However, in keeping with the IPS model, PROS 
programs should endeavor to ensure that caseloads do not exceed 1:20 on a 
regular basis. 

1/6/2025 7 Which staff need to complete the required trainings? PROS Team Members who provide direct services to participants, and their 
supervisors, must complete required trainings as described in the PROS Staff 
Training & Competencies Guidance. This does not include administrative staff 
who are not involved in service delivery or direct supervision. 

1/6/2025 8 If our program employs multiple LPHAs, do they all 
count toward the Professional Staff ratio? 

Yes. All LPHAs are Professional Staff, and all LPHAs count toward the 
Professional Staff ratio (1:34). 

 
Section 4: Documentation 

Issued # Question Answer 
8/7/2024 1 Will OMH provide the screening tools or measures 

for Screening for Risk of Harm to Self and Others or 
Alcohol, Tobacco, and other Drug Assessment? 

OMH has not required or established specific screening tools. Programs will 
continue to have discretion to select appropriate evidence-based 
assessment/screening tools. 

8/7/2024 2 Will programs need to complete psychosocial 
assessments for individuals admitted after redesign? 

No, the requirement for the psychosocial assessment has been removed. 
Programs may choose to complete the psychosocial assessment, formally 
or informally, as part of their individualized recovery planning process.  

8/7/2024 3 Will IRPs need to be written anew when the redesign 
goes into effect?  Will there be a transition period 
during which the new IRPs can be completed? 

IRPs may be fully updated when the next review is due, but all IRPs must 
be in compliance with signature requirements on the redesign 
implementation date. This means that if an LPHA has not approved and 
signed the current IRP, this must be done on or before the redesign 
implementation date. The IRP for any new participants admitted on or after 
implementation must meet the new requirements outlined in guidance and 
regulations. 
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8/7/2024 4 Has the Relapse Prevention Plan requirement in the 
Individual Recovery Plan (IRP) been removed or was 
it completely taken out as a documentation 
requirement? 
 

The Relapse Prevention Plan is no longer a requirement and instead has 
been replaced with the Personal Wellness Plan, which is optional and does 
not need to be a part of the IRP.  

8/7/2024 5 Are there any services that we can be provided 
without being identified on the IRP or ISR?    

PROS programs may provide services that were not included on the IRP, 
often in response to an urgent situation or crisis. The staff who provides the 
services should clearly describe the need for the service or rationale for 
providing it in the narrative of a progress note. If the service is one which 
requires supervision by a Professional Staff or LPHA, the qualified 
supervisor must be involved in making the decision to provide the service. If 
the service is or will be needed on a regular and routine basis, it must be 
approved by an LPHA and added to the IRP. 
 

1/6/2025 6 Please clarify which IRP signatures are needed for 
the IRP to be considered complete. 

An IRP is considered completed when the staff who developed the IRP and 
the LPHA have signed it. 

1/6/2025 7 If required assessments are started during pre-
admission, when are they due? 

Required assessments must be completed within 60 days of admission and 
prior to the development of the initial IRP. For example, if an individual begins 
pre-admission on July 1st and the program begins the Comprehensive 
Psychiatric Rehabilitation Assessment on July 5th, and then the individual is 
enrolled on August 1st, the Comprehensive Psychiatric Rehabilitation 
Assessment needs to be completed by September 30th (60 days from August 
1st) or prior to the development of the initial IRP, whichever is sooner. 
 

1/6/2025 8 What services need to be listed on the IRP? Any service provided on a regular and routine basis must be included on the 
IRP. See pg. 60 of the Operations Manual for details on how to document 
services provided on an urgent/emergent basis which are not included on the 
IRP. 

1/6/2025 9 Does the IRP need to include specific group or class 
names? 

No. The IRP must include the specific PROS Services to be provided, 
including type and frequency. For example, instead of listing a cooking group, 
a relationship skills group, and a stress management group individually, the 
IRP might reflect CRS – Psychosocial Rehabilitation with the total expected 
frequency. The minimum required elements for an IRP are outlined on pg. 57 
of the Operations Manual. 
 

1/6/2025 10 Given that there is no longer the need to count or 
document Program Participation Time, can we still 
utilize attendance sheets? 

Yes. 
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1/6/2025 11 Can group attendance sheets be used in place of 
group notes (documentation of group-based service 
delivery)? 

Yes, if the attendance sheet includes all the required elements outlined on pg. 
61 of the Operations Manual. 

1/6/2025 12 Do start and end times need to be indicated in group 
notes (documentation of group-based service 
delivery)? 

Yes, the documentation for each group or class must include start and end 
times for each participant attending the group or class. 

1/6/2025 13 How should we document the location for off-site 
service delivery? 

The service location is required for group-based and individual services. 
Because OMH has not established a required template for documentation of 
service delivery, programs have different options for how they might meet this 
requirement. For off-site groups, if a checkbox or dropdown box is used, the 
narrative of the note should indicate additional details regarding where the 
service took place. This does not need to be a street address but should 
accurately describe where services were provided. For example, “Individual’s 
Home,” “Central Park,” “at an MTA station and on the subway.” 
 

1/6/2025 14 Do assessment services (i.e., Psychiatric 
Rehabilitation Assessment) need to be included on 
the IRP? 

Assessment services would not typically be included on an IRP unless the 
service will be provided on a regular basis. For example, a participant may 
meet with a member of the PROS Team for weekly 1:1 sessions focused on 
setting a psychiatric rehabilitation goal, using the CRS – Psychiatric 
Rehabilitation Assessment service to assess their readiness, explore 
personal beliefs, identify critical skills and supports, etc. In this example, the 
CRS – PRA service should be included on the IRP because it is a planned 
part of their participation in PROS. 
 
If an assessment is needed but will not be provided on a regular and routine 
basis, the need for the assessment service, or rationale for providing it, would 
be documented in the narrative of the progress note (documentation of 
service delivery). See pg. 60 of the Operations Manual for more information. 

1/6/2025 15 When an assessment is updated, would that be 
documented and billed as a CRS – Individualized 
Recovery Planning service or as the specific 
assessment service (i.e., CRS – Psychiatric 
Rehabilitation Assessment)? 

Assessments may be updated in different ways. If a significant or complete 
update or re-assessment is needed, the assessment should be documented 
and billed under the appropriate service category based on the assessment 
service provided.  
 
If an assessment is updated based on new information discovered through 
the Individualized Recovery Planning process, and that information does not 
result in the need for a full re-assessment, it would be appropriate to 
document and bill this as an Individualized Recovery Planning service. 

 
  



7 
Last Updated 1/6/25 

 

 

Section 5: Service Delivery & Operations 
Issued # Question Answer 

1/6/2025 1 Do participants need to see the Psychiatrist or Nurse 
Practitioner in Psychiatry (NPP) if they are not 
prescribed medication at the PROS? 

Participants who are enrolled in Clinical Treatment at PROS must receive 
the Psychiatric Assessment within 60 days of enrollment in the CT 
component and before the development of their initial IRP. This assessment 
may only be completed by a psychiatrist or NPP. If the participant will not be 
receiving the Medication Management service through PROS (e.g., they are 
only receiving Clinical Treatment and Counseling), they do not need to see 
the Psychiatrist or NPP on an ongoing basis after the initial assessment. 
 

1/6/2025 2 Can you give examples of appropriate off-site 
locations? 

Off-site locations should be chosen based on the needs and preferences of 
the participant and related to their goal, objectives, and needs. Off-site 
locations could include but are not limited to the individual’s home or 
workplace, local parks or community centers, grocery stores, the post office, 
a community college, etc.  
 

Section 6: Reporting Requirements 
Issued # Question Answer 

1/6/2025 1 Is registration in the Child and Adult Integrated 
Reporting System (CAIRS) still required? 

Yes. However, the Recipient Attestation form is no longer required. 

1/6/2025 2 When are CAIRS follow-ups due? CAIRS follow-up reporting is due every 6 months for the participant’s full 
length of stay in PROS. 

Section 7: Billing 
Issued # Question Answer 

1/6/2025 1 Please clarify the minimum threshold to bill for the 
monthly base rate. 

The minimum threshold to bill for the monthly base rate (Rate Code 4516) is 
4 units of CRS. Programs may not submit a monthly base rate claim if the 
only CRS service provided is Complex Care Management. For more 
information see pgs. 12-13 of the PROS Billing & Claiming Manual.  
 

1/6/2025 2 Can the units accrued from services delivered off-site 
be counted toward the minimum threshold for the 
monthly base rate? 

Yes, units accrued off-site may be counted toward the minimum threshold 
for the monthly base rate. However, only unadjusted units will count, 
meaning that an individual would need to receive a minimum of 4 units of 
CRS (adjusted to 8 units) in order to meet this threshold. If an individual 
only accrues 2 unadjusted units of CRS off-site (adjusted to 4 units), this 
would not meet the minimum threshold for the monthly base rate. 
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1/6/2025 3 Will providers be reimbursed for ORS + Clinic 
Treatment without the monthly base rate? 

No. The Monthly Base Rate is required in order to be reimbursed for the CT 
Add-On. 

1/6/2025 4 Can programs bill for more than 5 units per day? A maximum of five unadjusted PROS Service Units may be counted per 
day. To recognize the higher costs associated with provision of services  
delivered outside of the PROS site, in the community, PROS Service Units 
provided off-site will be doubled. This adjustment allows for up to five PROS 
service units to be doubled to ten per day. For more information see pgs. 
12-13 of the PROS Billing & Claiming Manual. 
 

1/6/2025 5 If participant attends two (2) 45-minute groups in one 
day, is that 2 units or 3 units? 

In this example, it would be two (2) units. For group-based services, a 
PROS unit is defined as 30 continuous minutes. There are no partial units, 
and because the individual’s total time in groups (90 minutes) is not 
continuous, the total units accrued would be 2 units. However, if a 
participant attends a single 90-minute group, this would accrue 3 units. 
 

1/6/2025 6 Are there any differences in the documentation and 
signature requirements in order to bill Medicare for 
Clinical Treatment services? 

There are no specific treatment planning requirements for community-
based PROS services covered by Medicare Part B. For hospital-based 
PROS providers, evidence of a physician established treatment plan for any 
psychiatric services billed is required to by both Medicare and Medicaid. 
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